Vett och etikett

Att hälsa på Thailändska

Thailändare skakar inte hand så som vi gör i Sverige, utan istället använder dem sig av en gest som kallas för ”WAI”

För att göra en ”WAI” för man ihop händerna med handflatorna mot varandra i huvudhöjd/brösthöjd beroende på vem man hälsar på, samt att man bugar lätt på huvudet. Hur högt händerna ska lyftas beror på vem man hälsar på.

När man hälsar på munkar, dignitärer eller äldre människor bör händerna lyftas upp i höjd med ögonen. För jämnåriga räcker det att man gör en ”WAI” i brösthöjd.

Barn hälsas vanligtvis inte med ett WAI, utan istället räcker det att le och nicka som hälsning till barnen. Man ”WAIAR” heller inte personal som till exempel servitörer. Det skulle anses mycket konstigt att hälsa en servitör på detta sätt.

Thailändare har väldigt många olika sätt att göra sin ”WAI” på, som dem använder olika beroende på hurdant tillfället är. Som utlänning är det nästan omöjligt att se skillnad på de olika sätten. 


Thailändarna brukar ha överseende med detta, och uppskattar att turister hälsar tillbaka med ett ”WAI” även om gesten kanske inte utförs på rätt sätt. Som turist kommer du att bemötas genom ett WAI många gånger under din resa till Thailand.Kungen hyllas i Thailand 


Long Live The King of Thailand
Nästan alla Thailändare hyllar kungen och han är väldigt omtyckt bland invånarna i landet. Därför är det bäst att vara försiktig och inte uttala något nedlåtande om Thailands kund. Man ska helst inte ens skämta om kungen.

Det ses till och med som en hädelse att stanna ett tappat rullande mynt med foten, eftersom kungen är avbildad på myntet. Man ska heller aldrig knycka ihop sedlar med kungens avbildning på.

Tappa inte humöret

Uppträdande gentemot andra människor är mycket viktigt i Thailand. I västvärlden ser vi uppriktighet och öppenhjärtighet som bra egenskaper, men i Thailand ser man detta som meningslöst och generande.

Det är mycket viktigt att aldrig tappa humöret i Thailand. De som besöker Thailand måste alltid se till att aldrig råka skrika, eller ens höja rösten hur frustrerande en situation än tycks vara. Thailändare försöker alltid lösa problem med lugn, tålmodighet och ett bra humör.Huvudet är heligt i Thailand


Huvudet anses som heligt i Thailand. Man ska därför aldrig klappa eller vidröra en Thailändares huvud, inte ens i de allra vänligaste välmening.

Som motsats till huvudet som anses heligt är fötterna, som anses vara den lägsta och mest orena kroppsdelen. 


Den värsta förnedringen man kan göra mot en thailändare är att peka fötterna mot hans eller hennes huvud! Tänk på att försöka hålla ordning på fötterna, och vik in benen istället för att peka rakt ut med fötterna. Lägg aldrig någonsin upp fötterna på bordet.

Andra gester som bör undvikas i Thailand är till exempel att ha ett aggressivt kroppsspråk eller vifta med armarna. Det anses vara oartigt att placera sig högre än någon som är äldre, klokare eller har mer kunskap än sig själv. 


Man bör heller inte använda vänster hand då man äter, skakar hand eller ger gåvor till någon annan eftersom den vänstra handen ofta anses vara oren.Vett och etikett vid handel/shopping

Många turister som besöker Thailand passar ofta på att shoppa loss, eftersom allting är så billigt i landet! 

När man shoppar är det mycket vanligt att man prutar. Det är faktiskt så vanligt, att försäljarna förväntar sig prutning och därför sätter överpriser som förstapris på det dem säljer.

Man ska pruta då man är i Thailand! Dock bör man vara medveten om att när man väl accepterat ett pris, så kan man aldrig dra sig ut affären i efterhand. Detta skulle anses vara mycket fult, och är totalt oacceptabelt bland de Thailändska försäljarna.

Kom ihåg att det är acceptabelt att pruta på marknader och hos gatuförsäljare. Dock ska man inte pruta på till exempel hotell, mat eller på köpcenter där fasta priser är utsatta.Tid

Thailändare uppskattar punktlighet men det är inte alltid så noga. Var beredd att få vänta, trots att en tid är bestämd.


Presenter

Presenter uppskattas, men de behöver inte vara dyra. Svensk kristall är alltid en bra present i Thailand. Man öppnar inte presenter i närvaro av den som gav den.


Hemma

Familjen är viktig och flera generationer lever ihop. Äldre behandlas med stor respekt.

0 kommentarer till inlägget:

Skicka en kommentar

Välkommen - skriv gärna en rad!