A-Ö

Acklimatisering

Thailand är tropiskt hett och fuktigt. Bangkok är officiellt utnämnt till världens hetaste huvudstad. Temperaturen kretsar ofta kring 30 grader. Låter kanske inte så imponerande, men 30 grader i Thailand känns märkligt nog hetare än 30 grader hemma. Luftfuktigheten är hög, i regel 66–83 procent. Det är klibbigt och svettigt. Så ta det lugnt i början, drick mycket vatten och boka gärna rum med luftkonditionering om du är känslig för värme. 


Bussar

Thailändska långfärdsbussar är billiga och minst lika bekväma som de i Europa. Baw Kaw Saw, det statliga bolaget, står för de säkraste och pålitligaste transporterna – utgår alltid från stans busstation. Air-con bussar, rot air, är bäst om du åker på dagen. Effektiv luftkonditionering, tonade rutor, stoppade och reglerbara säten. Bagaget åker säkert i särskilda bagageutrymmen. VIP-bussar är bäst för nattresor. Dessa har fåtöljliknande säten och service som på flygplan. Svep in dig i filt mot den oftast alltför effektiva luftkondition-eringen.


Droger

Undvik! Thailand har inlett ett stenhårt krig mot narkotika. 2003 dödades 2500 människor under mystiska omständigheter. Straffen är hårda. Många resenärer testar tyngre droger på Ko Pha-Ngnans fullmånefester eller andra platser. Resultatet blir ofta förödande, i värsta fall crazy hospital i Suratthani eller hemskickad med flyg till Sverige som ett viljelöst paket 


Elefanter

Inget djur symboliserar Thailand så mycket som elefanten. För ett århundrade sedan fanns vilda elefanter vid Bangkoks stadsgräns. På 1900-talet krympte djungeln. Och bestånden minskade. Nu finns 2000–3000 elefanter i vilt tillstånd och 5000 som tämjts. 


Gay

Thailand är tolerant, det är förbjudet enligt lag att diskriminera homosexuella och transpersoner. Transpersoner (mestadels män till kvinnor) är vanligt förekommande, accepterade och i många fall också väldigt populära. I folkmun kallas de ladyboys, eller på thai kà-thoy. Att gå hand i hand, man och man, eller kvinna och kvinna, lär inte få någon att lyfta på ögonbrynet. I Thailand är det dessutom vanligt att man gör det oavsett om man är ett par eller inte. Det är helt enkelt ett sätt att visa vänskap.


Insekter

Malaria befinner sig på reträtt i Thailand. Få besökare drabbas. Risken är störst i djungelklädda gränsområden mot Burma och Kambodja (exempelvis Ko Chang), särskilt under regnperioden. Malariamygg är aktiva efter mörkrets inbrott. Trion långärmat, långbyxor och myggstift hjälper på kvällar. Använd myggnät när du sover. Malariatabletter biter på vissa typer av malaria, men rekommenderas exempelvis inte av malariacentret i Bangkok. Denguefeber orsakas av dagsaktiv mygg. Myggmedel och långärmat är enda försäkringen mot dengue. 


Järnvägar

Thailands järnvägskarta påminner om ett slarvigt vävt spindelnät. Ändå funkar det bra. Du kan tuffa hela vägen till Suratthani och Hat Yai i söder, till Nong Khai vid gränsen mot Laos, till Kanchanaburi i väster och bergen i norr. Resorna är bekväma och billiga. Tåg är dessutom säkert. Farten är så låg att du hinner se detaljer och fånga landskapets skiftningar. Nattåget från Chiang Mai till Bangkok är en favorit. Tågvärdar går runt och serverar nudlar och dricka. Du somnar till ett tropiskt mörker och vaknar till Chao Phrayas gröna flodslätt, bufflar, risfält och kretsande storkar.

Läsk

Thailändsk läsk innehåller mer färg än Disneys samlade produktion. Serveras ofta i plastpåse med is, gummisnodd och nedstoppat sugrör (försäljaren vill behålla flaskan i pant). Lila Fanta smakar smågodis, röd Fanta smakar rött och grön Fanta smakar, tja, tuggummit Bugg kanske. 


Mat

Egentligen skulle man kunna resa hit enbart för matens skull. Köket tillhör världens bästa. Starkt och pikant blandas med mjukt och syrligt. På något mirakulöst sätt kompletterar smakerna varandra, ger rätterna spännande nyanser i stället för att kväva och dominera. Räkor smakar alltid räkor, kyckling smakar alltid kyckling, inte bara starkt och hett. Gå gärna till stans matmarknad och testa dig fram. Där finns billig och vällagad husmanskost. Några favoriter: pad thai, nudelvariant på pyttipanna, ofta med stekta ägg, räkor, groddar, krossade jordnötter och chili. Khao phat, vanligaste lunchrätten, ris, vårlök och annat grönt med räkor, skinka eller kyckling och ofta ägg. Kaeng khiaw-waan kaj, grön kycklingcurry. Tom yam kung, Thailands nationalsoppa, syrlig och skoningslöst het med räkor, lime, svamp, citrongräs och färska kryddor. 
Läs mer om Thailändsk mat!Nationalparker

Thailand har 112 nationalparker. Många av dem är välbevarade hemligheter. Alla är värda ett besök. Åtskilliga har informationscenter, vandringsleder, mat och enkla övernattningsmöjligheter. Tigerdjungeln i Khao Yai, Sai Yok, Thale Bans regnskog, Similan, Tarutao och Kaeng Krachan tillhör Sydost-asiens finaste parker. 


Ormar

Kungskobra, pyton och krait. Alla finns i Thailand. Länk till giftiga ormar och andra djur


Rabies

Farsoten finns. För några år sedan dog en ung svensk kvinna efter en resa i Thailand. Undvik hundar, undvik katter och apor. Blir du biten eller slickad på ett sår, finns vaccin på sjukhusen. Smärtfritt, smidigt och absolut livsnödvändigt. 


Säkerhet

Thailand är ett vänligt land, men ett land med avgrundsdjupa inkomstklyftor och hög arbetslöshet. Våldsbrott är sällsynta. Stölder och ficktjuvar desto vanligare. Särskilt under nattliga resor, på busstationer och flygplatser. Se också upp för kontokortsbedrägerier. Ha alltid ditt kort under uppsikt och granska kvitton. Hotellens säkerhetsfack är långt ifrån alltid hundraprocentiga, gäller särskilt om du förvarar kontokort här. Mc-olyckor skördar årligen svenska turisters liv. 


Thaiboxning

Ritualer, musik och tuffa fighter. Köp biljett direkt på arenorna så slipper du bli lurad. Mest genuint och spännande är Lumphini Boxing Stadium på Rama IV Road strax öster om Lumphiniparken i Bangkok. Tel 02-2528765. Biljetter kostar 500–1500 baht, beroende på plats. Tisdag, fredag och lördag är matchdagar. Vill du köpa en egen boxpåse går det bra hos Lumphini Stadiums. Fråga efter en hjälpsam kvinna vid namn Maturos. Den andra av Bangkoks klassiska arenor, Ratchadamnoen Boxing -Stadium, ligger inte långt från Khao San Road och Democracy Monument. Adressen är Thanon Ratchadamnoen Nok. Måndag, onsdag, torsdag och söndag är matchdagar. Biljetterna kostar 500–1500 baht, beroende på plats. Undvik söndagar då det är mest turister. 


Under vattnet

Att snorkla. men också att ta dykcertifikat är populärt i Thailand. Dykskolor finns i princip överallt där det finns hav och turister. Ön Ko Tao i Siambukten domineras av dyksugna. Similan och Ko Lipe i Andamanhavet har häpnadsväckande korallrev och Thailands förmodligen klaraste vatten. Svenska dykinstruktörer finns bland annat i Phuket, Ko Samui, Krabi och Khao Lak. 

Visum

Svenska medborgare får vid ankomsten till Thailand automatiskt ett kostnadsfritt 30-dagars visum. Detta kan förlängas med 10 dagar i landet. Vill du stanna längre, ansöker du om turistvisum på den thailändska ambassaden. Detta är giltigt i 60 dagar och går att förlänga med 30 dagar i Thailand. Långstannare brukar korsa gränsen till Malaysia eller Laos för att redan samma dag kunna börja om på ett nytt visum i Thailand. 
Läs mer om visum till Thailand


X-rated

Sexturism är Thailands stora skamfläck. All prostitution är olaglig. Ändå finns den överallt. Landet har tusentals bordeller, tusentals prostituerade och någonstans kring 750000–1000000 hivpositiva. Förlorarna är många. Särskilt risfältens fattiga bondflickor som säljs, förbrukas och dör i sexindustrin.


Å

Eller egentligen flod. Mekong bildar gräns mot Laos. Mekong är också namnet på en av Thailands populäraste drycker, en småskum riswhisky.